2.3.12

Racism.

Bissmillahirahmanirahim.

Assalamualaikum.


Prenote : penulisan bebas. 


baru tadi datang menjadi tetamu saya seorang sahabat. hajatnya ke mari sekadar ingin mengajak bermain futsal. jadual permainan mungkin akan berlangsung ahad ini, akan tetapi ada sedikit masalah yang berlaku. ahad ini akan diadakan satu pilihanraya bagi memilih presiden di russia ini. pilihanraya ini agak penting kerana mereka di russia sudah mula muak dengan salah seorang daripada pemimpin-pemimpin mereka. mungkin ini satu revolusi di russia kerana mereka mula sedar akan korupsi yang telah banyak berlaku di tanah air sendiri.


dan jikalau menang pemimpin yang mereka benci selama ini, besar kemungkinan akan berlaku satu demonstrasi besar-besaran di bandar besar ini. sekadar maklumat tambahan. masalah yang timbul adalah besar kemungkinan penjaga bagi dewan serbaguna yang biasanya dijadikan tempat bermain tidak akan beroperasi. ini bermakna mereka mungkin akan menggunakan satu lagi dewan, yang kosnya agak mahal.


sedikit perbualan yang menjadi perhatian saya,


si A : brader yang jaga dewan tu mungkin tak ada ahad ni. maybe kita akan guna satu lagi dewan. 
si B : tapi mahal sikit la bai. 
si A : ala, tak apa la mahal sikit. biar diorang bayar lebih. duit diorang (kaum lain), bukan kita.


bagi aku ada something yang tak kena dengan dialog ni. kita sebagai islam, pertamanya tak boleh ambil kesempatan macam tu. main sama-sama, bayar pun sama-sama la. kedua, disebabkan kita melayu, kita tak boleh pandang rendah kepada kaum lain. apalah yang ada pada melayu kau tu. apa yang kau benci sangat dengan kaum lain? sedangkan kita sebagai islam dituntut untuk tunjukkan yang terbaik untuk kaum lain. apalah sangat yang kita boleh lakukan untuk islam? jawapannya tunjukkan peribadi yang mulia, akhlak yang boleh meyakinkan orang kafir supaya tertarik kepada islam. tak susah pun. 


p/s : 1. bukan umpatan, cuma sekadar renungan untuk diambil pengajaran. (perbualan antara melayu              dengan kaum lain di malaysia, situasinya di russia)
        2. kalau dulu aku (time jahil) panggil orang macam ni racist b******.          No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Kerana Membaca.